HOUT VLOEREN

Massief hout

Massief hout kan gebruikt worden voor zowel vloeren als meubels. Hier zullen we het enkel hebben over de vloeren gemaakt uit massief hout. Massief hout wordt vooral gekozen omdat dit een natuur product is dat zeer duurzaam. Er is geen betere kwaliteit van hout te krijgen dan de kwaliteit van massief hout. Elke hout soort ter wereld is te krijgen als massief hout omdat elke hout soort puur verkregen kan worden. Eiken hout is in Europa de meest gekozen massieve hout soort, maar er zijn nog tal van andere inheemse massief hout soorten zoals: Beuk, esdoorn, kastanje, ... . Tevens zijn er ook tal van exotische massief hout soorten zoals: afzelia, teak, merbau, wengé, ... . Tropische massief hout zal altijd wel iets duurder zijn dan het inheemse hout. Vooral als je grijpt naar massief hout zoals wengé en andere duurdere varianten.

Massief hout - Voordelen en nadelen


 • Massief hout is enorm duurzaam
 • Dit hout is van de beste kwaliteit dat verkregen kan worden
 • Massief hout heeft een klassevolle, warme en natuurlijke uitstraling
 • Een nadeel aan massief hout is dat het een hoge kostprijs heeft
 • Een tweede nadeel is dat u massief hout dient te vernissen of te oliën

Soorten massief hout

Massief parket

massief parketMassief parket bestaat volledig uit massief hout en is daarom ook de duurste, maar ook de meest duurzame vloer. Deze vloer wordt veel gekozen omdat massief parket een enorm lange levensduur heeft omdat het volledig bestaat uit natuurproducten. Massief parket bestaat uit één laag massief hout (toplaag genoemd) van 6mm tot 22mm. De dikte van de toplaag van het massief parket bepaalt de plaatsingwijze. Onder het massief parket kan een ondervloer geplaatst worden, of dit gedaan wordt is afhankelijk van plaats tot plaats. Het is mogelijk de breedte van massief parket zelf te bepalen. Daarbij kan u kiezen uit wisselende en vaste breedte. Massief parket met vaste breedte is altijd duurder dan massief parket met wisselende breedte. Dit is zo omdat massief parket met wisselende breedte ook smallere planken zal bevatten en deze kosten beduidend minder dan brede planken. Er zijn zeer veel soorten massief parket die telkens op een andere manier geplaatst zullen moeten worden. Men onderscheid: Strokenparket, kasteelplanken, mozaïekparket en kopsparket.

Massief parket - Voordelen en nadelen

 • Massief parket heeft een enorm lange levensduur
 • Massief parket straalt volop klasse, stijl en natuur uit
 • Een nadeel is dat het budget zal vrij ruim moeten zijn bij massief parket
 • Een ander nadeel is dat massief parket altijd behandeld zal moeten worden met een olie of vernis

Plankenvloer

plankenvloerenEen plankenvloer bestaat zoals massief parket volledig uit één laag massief hout. Het verschil met massieve parket is dat de plankenvloer wat ruwer is. Hierdoor zal de vloer natuurlijk ook langer mee kunnen gaan, mits u de plankenvloer correct behandeld in de loop van de jaren. Deze plankenvloer wordt tevens meestal rechtstreeks verlijmd of vernageld op de chape om het ruwere effect volledig tot zijn uiting te kunnen laten komen.

Oude - Verouderde plankenvloer

De Verouderde plankenvloer kan, net zoals een oude plankenvloer, uw huis dé unieke uitstraling geven. Een oude plankenvloer worden meestal uit kastelen of zeer oude treinen uitgebroken die afgebroken of gerenoveerd worden. Deze plankenvloer behoudt zijn lengte en breedte tijdens het uitbreken zodat het unieke karakter van een doorleefde vloer zeker blijft bestaan. Verouderd plankenvloer maken gebeurt door het verouderen van de balken, meestal eik, en hierdoor krijgt de vloer een doorleefde en belopen uitstraling. Het voordeel bij verouderd plankenvloer is dat u de afwerking qua groeven volledig zelf kan bepalen, integendeel tot bij de gewone oude plankenvloer.

Plankenvloer - Voordelen en nadelen

 • Plankenvloer gaat een leven lang mee, als het correct behandeld wordt.
 • Een plankenvloer geeft huis karakter, uniekheid en klasse vol natuur.
 • Het is niet gemakkelijk een mooie traditionele oude plankenvloer te bemachtigen tegen een redelijke prijs.
 • Een plankenvloer vergt veel aandacht en zal een leven lang behandeld en meerdere malen geschuurd moeten worden.